Het voorjaar is nu echt begonnen. Tijd voor RTL Nieuws om een item aan het zomerse weer en het verlangen naar een ambachtelijk ijsje te wijden. De zender bracht een ijssalon in beeld die nu geopend is en volgens de richtlijnen van RIVM werkt. In de winkel is plek voor maximaal 6 klanten en buiten worden wachtende consumenten ‘geholpen’ om afstand te houden door middel van tape op de stoep. Volgens de eigenaar van de ijssalon werkt dit prima. Het filmpje wekte echter veel discussie op onder onze leden: te zien is hoe een moeder haar kind een lepeltje ijs geeft, vlak buiten de ijssalon. De vraag rijst: wat mogen we nu wel, wat niet en waar houdt onze verantwoordelijkheid op?
Dit zijn de regels
Het RIVM stelde per 16 maart (in een aanvulling om 16:00 uur) de volgende regel op voor alle eet- en drinkgelegenheden, dus ook ijssalons:
“Bezorgen en afhalen blijft mogelijk. Maar vermijd drukte. Zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem uw consumptie mee naar huis (niet ter plaatse opeten).”
Voorzitter van Vereniging Ambachtelijk IJscentrum Teun Loonen nam na de uitzending van RTL contact op met de ondernemer in kwestie. De ondernemer van de Brabantse ijssalon baalt van het feit dat nu juist dit moment werd uitgezonden. “Het is stom toeval dat men dit uitzendt. We spreken iedereen aan op de regels en niemand mag binnen eten. Laat dat duidelijk zijn. Die regels hangen ook bij ons op de ramen. Net als alle andere regels trouwens.” Over het algemeen nemen de klanten van deze ondernemer de regels zeer serieus. “Ik heb één man moeten verwijderen, die wilde niet luisteren.”
Stom toeval dus. Begrijpelijk van RTL: die willen natuurlijk graag een genietmoment vastleggen. Maar voor de ambachtelijke ijssector én voor consumenten wekt dit veel verwarring en frustratie op. Dat vindt Vereniging Ambachtelijk IJscentrum heel begrijpelijk.
Verkoop geen handijs, stimuleer het ‘naar buiten gaan’ niet
Het bericht maakt heel wat los op onze Facebook-ledenpagina. Ondernemers die hun vitrine gevuld hebben, geven als tip mee om de gemeente en handhaving langs te laten komen voor een beoordeling. Als deze partijen achter jouw werkwijze staan, dan kun je met een gerust hart zo door. De strekking van verschillende ondernemers: “Op een gegeven moment houdt de verantwoordelijkheid van de ondernemer op. Als een consument besluit om 25 meter verderop een ijsje te nuttigen, dan is dat zijn eigen verantwoordelijkheid.” Anderen willen het naar buiten gaan zo min mogelijk stimuleren en kiezen bewust niet voor vitrineverkoop. De vereniging wil benadrukken dat er meer manieren zijn dan handijs (voor directe consumptie) verkopen. Denk aan online bestellen, een drive through, een bestelling via whatsapp, ijs voorverpakt in de vitrine leggen, bezorgen.
Ambachtelijk IJscentrum weet dat haar adviezen doorgaans strenger lijken dan de algemene regelgeving, maar benadrukt dat dit puur voor het behoud van de sector is. “Als op gemeentelijk niveau zaken door de vingers worden gezien, kan straks op landelijk niveau besloten worden om ook ijssalons compleet te sluiten”, aldus bestuurslid Leon Kees. “Dus denk in het belang van de hele branche: verpak je ijs in bekers, pak het extra in, beperk het aantal mensen in én rond je zaak. Verkoop je ijs alleen voor thuis. Als we dat niet doen, dan staan we straks allemaal met lege handen… Wat de gemeente ook zegt. Een landelijk besluit overrulet alle gemeentes.”
Samen tegen corona
Het bestuur is mede naar aanleiding van deze discussie in nauw contact met Koninklijke Horeca Nederland om spoedig met één duidelijke lijn te komen voor ijssalons. Tot die tijd geeft voorzitter Teun Loonen nogmaals het volgende devies mee:
“Laat ons nu allemaal de volgende zaken hanteren: 1,5 meter afstand, géén handijs verkoop, een afhaalloket, géén consumptie in of in de omgeving van de zaak. Dus: geen hoorntjes omdat dit directe consumptie in de hand werkt. De vereniging doet een klemmend beroep op een ieder zijn verantwoordelijkheid. Met als doel: zo snel mogelijk dit coronavirus onder controle te krijgen, zodat de maatschappij weer kan functioneren. Niets meer en niets minder. Het grote gevaar schuilt hem in het feit dat de regels door een ieder een klein beetje worden opgerekt, zodat het risico bestaat dat er straks niemand meer weet hoe het oorspronkelijk was afgesproken. We willen zeker niet met het vingertje wijzen; het gaat ons erom dat we van dit probleem af komen!”